logo
Изненадващи ползи от банановия сок
img
16.06.2022

 Сокът от банани е един от най-питателните и вкусни напитки!

Защо сок от банан?

Сокът от банани, който също може лесно да се произвежда вкъщи, се прави от банани, които научно принадлежат към рода „Musa“. Има повече от 70 различни вида банани в целия свят, но много от тях споделят сходни активни съставки и хранителни профили.

Сокът от банани е любим плодов сок на много хора. Сокът от банани е с по-плътна консистенция, отколкото повечето плодови сокове и по-скоро може да се определи с разпространения термин „смути“. Меката природа на бананите позволява смесване с мляко или вода и е съвсем лесно да се приготви в домашни условия. Този сок е богат източник на калий, витамин С, витамини от семейството В, магнезий, манган, фибри, витамин А и различни полифенолни съединения.

Ползи от банановия сок

Някои от най-важните ползи на банановия сок включват повишаване на енергийните нива, успокояващ ефект при стрес и тревожност, повишаване на имунитета, детоксикиране на тялото, укрепване на костите, подобряване на качеството на съня, понижаване на кръвното налягане, подпомагане на храносмилането и ускоряване на процеса на възстановяване.

Поддържане на кръвното налягане

Калия има славата да поддържа кръвното налягане, а в един банан има приблизително 10% от дневните Ви нужди. По този начин бананите могат да помогнат за предпазване от хипертония, както и атеросклероза, инфаркти и удари.

Редуциране на стреса и тревожността

Балансиращите свойства на калия, заедно със значителното съдържание на триптофан, прави сока от банан отличен стабилизатор на настроението, способен да намали симптомите на тревожност и стрес.

Повишаване на енергията

Има значително количество захари, открити в бананите, повечето от които тялото може веднага да започне да преработва и използва за енергия. Това означава, че дори и един банан може да ви даде физическа и умствена енергия, да не говорим за 2-3 банана в чаша вкусен сок!

Детоксикация на тялото

Комбинацията от диетични фибри за храносмилателния тракт и витамин В6 прави сока от банан идеален за прочистване на организма. Бананите могат да стимулира функцията на черния дроб и бъбреците, помагайки за по-бързо отстраняване на токсините, солите и мазнините.

Подобряване на имунитета

Наличието на витамин С и различни витамини от семейството В означава, че този сок е добър приятел на имунната система. Аскорбиновата киселина може да доведе до производството на бели кръвни клетки и действа като антиоксидантно вещество за намаляване на оксидативния стрес и неутрализиране на свободните радикали.

Подобряване здравето на костите

В допълнение към забележителните нива на магнезий, манган и калий в сока от банани, тази напитка може да помогне за предпазване на костната минерална плътност и да предотврати появата на остеопороза, когато сте на възраст.

Ускоряване на възстановителните процеси

Този сок е популярен сред спортистите, както и тези, които се възстановяват от продължително заболяване или нараняване, тъй като е отличен източник на електролити, а именно калий. Без адекватни нива на калий, мускулната функция и развитие са нарушени, както и водния баланс на организма и функцията на нервната система.

Улесняване заспиването

Бананите обикновено не се хвалят заради съдържанието на триптофан, но този естествен успокоител може да стимулира отделянето на серотонин, който успокоява тялото и отпуска преди сън. Чаша от този сок преди лягане може да бъде отличен избор за хора, страдащи от безсъние.

Подпомага храносмолането

Високите нива на диетични фибри, съдържащи се в сока от банан, са чудесни за храносмилането, тъй като стимулират перисталтичното движение, увеличават освобождаването на стомашните сокове и подобряват ефективността на приеманите хранителни вещества в червата.

Източник: https://alternativnatamedicina.com/%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D1%89%D0%B8-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B7%D0%B8-%D0%BE%D1%82-%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F-%D1%81%D0%BE%D0%BA/